Besök Hälleforsnäs

Krusseekan

Hälleforsnäs ligger i Flens kommun mitt i centrala och natursköna Sörmland. Samhället växte fram runt järnbruket som varit dess huvudnäring i århundraden. Bruket grundades 1659 och var ortens absolut största arbetsgivare ända till 1970-talet. Efter flera kriser sades många anställda upp. Viss gjuteriverksamhet bedrivs dock fortfarande. Andra delar av bruket står idag kvar och vittnar om den storhetstid som varit. Det är en spännande upplevelse att vandra omkring i de gamla fabriksmiljöerna. En miljö där det kan kännas som tiden står stilla och man kan nästan föreställa sig hur hundratals arbetare ivrigt genomförde arbetsdagarna. Runt bruket finns även en rad intressanta byggnader som arbetare och patroner bodde i.

Varning för igelkottar

Det gamla kolhuset på bruksområdet är idag ombyggt till en teaterscen där föreningen kolhusteatern varje sommar sätter upp föreställningar. Man kan här uppleva teater på ett lite annorlunda vis och bara scenografin är väl värt ett besök.

På bruksområdet finns även ett gjuterimuseum, ett bandymuseum, ett galleri samt klädbutiker.

Hälleforsnäs är även vida känt för sitt bandylag. Hälleforsnäs IF eller ”Brukets blå” som de kallas var en stormakt i bandyvärlden under 50- och 60-talet . Herrlaget var mycket framgångsrikt och gjorde 21 säsonger i högsta serien. Matcherna var det stora samtalsämnet på bruket och det kunde ibland ta fokus ifrån de sysslor som egentligen skulle göras under arbetsdagen, till förmännens frustration. Tyvärr fick bandysektionen lov att lägga ned verksamheten 2005 i brist på en konstfrusen isbana. Men visst finns drömmen om en ny storhetstid för "Brukets blå" kvar. Kanske så står bruksborna där en vacker dag på studenternas i Uppsala eller Heden i Göteborg och höjer SM-pokalen mot en bruksblå himmel.

Kor

I övrigt är trakten känd som inspirationskälla för författaren Liza Marklund. Läser man hennes böcker så kan man känna igen sig i omgivningarna då många av dem utspelar sig på orten.

För familjen är Sagostigen väl värt ett besök. Här kan man ströva omkring i vacker sörmländsk idyll och titta in i Törnrosas slott eller hälsa på hos Snövit och de sju dvärgarna.

I grannbyn Mellösa finner man statsministerbostaden Harpsund. Denna gård med dess imponerande huvudbyggnad och vackra omgivningar donerades till staten vid dåvarande ägares Carl August Wikanders död. Detta för att användas av Sveriges regeringschef som semesterbostad och som representationsbyggnad. Många utländska digniteter och makthavare har besökt platsen. Vid ett besök kan man titta på den berömda ”Krusseekan”. I den rodde Tage Erlander tillsammans med Nikita Chrusjtjov när denne var på besök i Sverige. Säkerligen har en rad viktiga överläggningar förts under roddturer på Mellösa sjö.

Spårvagn

Det är inte heller en hemlighet att vår förra statsminister Göran Persson hyser en speciell kärlek till sitt Sörmland och att han så fort tillfälle gavs gärna drog sig tillbaks till Harpsund. Under den tiden var det inte en ovanlighet att man kunde stöta på Göran på de natursköna små vägarna runt Mellösa by.

Om man passar på att besöka Malmköping så får man inte missa spårvagnsmuseét. Där kan man ta en tur i gamla fina spårvagnar längs Hosjön, ta en fika vid den populära, mycket vackert belägna campingen och avsluta sightsingen med en lunch eller middag på restaurang Plevnagården. En anrik militär byggnad som idag är hotell, restaurang och konferensanläggning.